onsdag 28 november 2012

Vecka 9

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.
Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.
Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Bebisens kön är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Det som avgör vilket kön din bebis har är om han eller hon har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.
Öron och näsa formas i graviditetsvecka 9. Hörmekanismen är under utveckling. Inom kort kommer fostret att kunna höra din röst. Munnen och näsan formas.
Många gravida har mindre lust till sexuellt umgänge. Sex under graviditeten är inte skadligt för fostret som ligger väl skyddat i livmodern
 
Är det en pojke eller flicka där inne?
Det är den fröööga.
 
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar